Rukovanje životom

Od 1.6.2020. godine počinje provedba trogodišnjeg projekta ‘Rukovanje životom’, koji udruga provodi u sklopu natječaja programa i projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2019./2020. godinu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (pravni sljednik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku).

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom mladih Ribnjak te sa suradnicima: Udrugom mladih umjetnika „UM“, Udrugom za promicanje kvalitete suživota između ljudi i životinja ‘Plava šapa’ i Udrugom za podizanje kvalitete življenja ‘Flyer’ te Prihvatilištem za beskućnike Hrvatskog Crvenog križa u Velikoj Kosnici.

„Rukovanje životom“ već nazivom raslojavamo ovako: rukovanje – pružanje ruke, odnosno podrške beskućnicima; njihovo vlastito „rukovanje“ životom da se osnaže upravljati svojim životom na način da steknu nova znanja i vještine, ali i uvide širinu mogućnosti kroz primjere s kojima se mogu osobno identificirati, a koji jasno pokazuju da je pozitivna promjena moguća i da je moguće od „gubitnika“ postati onaj koji pomaže, samo uz podršku i osnaživanje zajednice (primjerice, psi lutalice postaju psi terapeuti za starije i bolesne osobe; zlostavljani i odbačeni konji postali su konji za terapijsko jahanje osobama s teškoćama i sl.). Također, to će rukovanje biti izraženo kroz upotrebu ruku u svim aktivnostima: kreativnim i umjetničkim aktivnostima, koje, uz to, također uključuju terapeutski element, upravo kao i aktivnosti povezane s radom s terapijskim životinjama, a jednako tako djelovanje kroz permakulturu i organsko vrtlarenje, koje je opće poznato kao terapeutska aktivnost. Na kraju, ta upotreba ruku i pojam rukovanje uključuje i poticaj na aktivan doprinos društvu i zajednici, ali jednako tako i aktivnu podršku korisnicama svih uključenih u programske aktivnosti, koji postaju svojevrsna platforma dugoročne podrške korisnicima putem mogućnosti njihova uključivanja u rad pojedinih udruga i inicijativa, ali i još šire, u rad njihovih suradnih organizacija.
Ovaj program osmišljen je tako da obuhvati područje likovnosti, kreativnog izražavanja, održivog razvoja i rada s životinjama, kako bi se korisnicima ponudila široka paleta unutar koje će pronaći mjesto svog interesa, izražavanja i mjesto unutar kojeg će se moći dalje razvijati te pronaći put za izlazak iz situacije beskućništva i isključenosti.
Program uključuje suradnju dionika koji svi imaju iskustvo u radu sa socijalno isključenim osobama, što znači visoku osjetljivost na najranjivije društvene skupine, odgovoran pristup izvođenju aktivnosti te otvorenost za dugoročnu i široku podršku korisnicima ovog programa.