O nama...

Zeleni klik! je udruga registrirana 2013. godine, a proizašla iz građanske inicijative EkoEkipa Prečko, koju su građani naselja Prečko u Zagrebu na zapuštenom gradskom zemljištu formirali zajednički društveni vrt. U vrtu je okupljeno 80-ak članova, upravljanje je horizontalno, a vrt je dizajniran po načelima permakulture i prakticira se organsko vrtlarenje, čuvanje sjemena i razmjena vještina i znanja.

Više o društvenom vrtu EkoEkipa Prečko

Uz konstantno volontersko djelovanje u zajednici, Zeleni klik! je 2014. godine proveo projekt/građansku akciju “List po list – kompost”, koju je financijski podržala Zaklada Zamah, u kojoj smo educirali vrtlare Gradskog vrta Stenjevec o potrebi i benefitima kompostiranja, kako bi se riješio problem gomilanja organskog otpada u vrtu. 

Više o projektu 'List po list - kompost'

Slijedio je projekt “Proljetni kvartal”, koji smo provodili u partnerstvu s udrugom Neki novi klinci iz Zagreba, a uz financijsku podršku Grada Zagreba, u sklopu kojega su održane kreativne radionice i edukacije u vrtićima i osnovnim školama u Zagrebu na temu urbanog vrtlarenja, recikliranja, kompostiranja, bioraznolikosti, kao i predavanja za odrasle na raznim događajima i sajmovima.

ecology-2985781_1920
12006260_1198494123501215_1839658484751322941_n

Tijekom 2015./2016. godine smo zajedno s još 9 organizacija sudjelovali u platformi Zelenica, održavajući radionice na organiziranim građanskim akcijama i ujedno je udruga preuzela administraciju cijele platforme. Zelenica je djelovala kao suradnička platforma udruga i inicijativa koje zajednički žele djelovati na društvo prema promjeni u održivo društvo, odnosno društvo koje podržava ljude, prirodu i pravednu raspodjelu u zajednici. Ideja platforme je da doprinese, razvijanju i provođenju novih modela dobre i solidarne ekonomije te zagovara ekološki, ekonomski i socijalno održivi razvoj kroz podršku i poticanje građana i zajednica da se samoorganiziraju kako bi pokrenuli promjene. Platforma je nudila pomoć u ideji, organizaciji i izvođenju aktivnosti, a financirana je od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Više o platformi Zelenica

U 2016. godini smo, uz partnerske projekte spomenute udruge Neki novi klinci te Udruge Vestigium s Vrbana održavali ekološke radionice za djecu i odrasle, a također i dva projekta koja je financijski podržao Grad Zagreb: ‘Jesen u školskom dvorištu’, kojim je održana manifestacija u OŠ Nikole Tesle, a kroz projekt je također u školskom voćnjaku zasađeno više starih sorata jabuka te projekt ‘Mali zeleni vrtlari’, koji je u 10 radionica kroz cijelu godinu obuhvatio različite teme s polja održivog razvoja, kao što su gradnja kućice za ježa, recikliranje i pretvaranje autoguma u cvjetnjak i druge.

U 2018. godini Udruga provodi nastavak projekta ‘Mali zeleni vrtlari’ uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U dosadašnjem radu smo uspješno surađivali i dobivali podršku od mnogih organizacija u Hrvatskoj – Zelene mreže aktivističkih grupa – ZMAG, spomenutih udruga Neki novi klinci, Vestigium te Šarolija iz Rijeke, Centar za civilne inicijative, Gredica iz Varaždina, Ospera iz Osijeka, Zelena Istra iz Pule, Hrvatska permakultura i druge. Surađivali smo također s više odgojno-obrazovnih institucija, a neki od njih su: OŠ Prečko, OŠ Nikola Tesla, OŠ Vrbani, OŠ Voltino, OŠ Jordanovac, Dječji vrtić Prečko, Dječji vrtić Špansko, Dječji vrtić Malešnica Dječji vrtić Sunčana, Dječji vrtić Vladimira Nazora i drugi.

Članovi Zelenog klika redovito nadograđuju znanje iz održivog razvoja i permakulture te drugih tema važnih za djelovanje udruge pohađajući radionice i edukacije.

17990503_1712659468751342_6500586298576040289_o

Ciljevi

Udruga sukladno svojim ciljevima djeluje na održivom razvoju i zaštiti okoliša i prirode. Udruga je osnovana u cilju unapređivanja, razvoja i podizanja kvalitete življenja, osobito u području održivog razvoja, ekologije i razvoja zajednica te s primjenom na svim društvenim skupinama.

Udruga osobiti obzir ima prema najosjetljivijim društvenim skupinama: djeci i mladima, starijim dobnim skupinama građana, osobama s posebnim i specifičnim potrebama te onima u životnim teškoćama.

Djelatnosti

 • organizacija i izvršavanje edukacija putem tribina, predavanja, seminara, radionica i projekata u svrhu promicanja razvoja svijesti o održivosti i ekološkom načinu življenja i djelovanja
 • osmišljavanje slobodnog vremena djece, mladih, obitelji i pojedinaca organizacijom edukativnih, kulturnih, ekoloških, rekreativnih i dobrotvornih aktivnosti i projekata
 • predlaganje i izvršavanje projekata i aktivnosti kojima se poboljšavaju ili olakšavaju životni uvjeti specifičnih skupina iz djelatnosti Udruge (djeca, starije osobe, osobe sa specifičnim teškoćama i posebnim potrebama, osobe u riziku od siromaštva i druge ugrožene skupine stanovništva, kao što su nezaposleni, nacionalne manjine i dr.)
 • organiziranje akcija upoznavanja, zaštite i očuvanja prirode te poboljšanja kvalitete okoliša i upoznavanja i očuvanja kulturne i povijesne baštine
 • promicanje razvoja društvenog/socijalnog poduzetništva
 • promicanje osobnog rasta i razvoja kroz organizaciju edukacija, radionica i aktivnosti
 • promicanje aktivnog i odgovornog građanstva kroz volonterske aktivnosti, participativnu demokraciju, razvoj lokalne zajednice i druge aktivnosti kojima se pridonosi održivom društvenom poretku
 • promicanje nenasilja i izgradnja mira kroz aktivnosti vezane uz djelatnosti Udruge
 • priprema i izdavanje tiskanih i audiovizualnih materijala, računalnih i promidžbenih materijala vezanih uz djelatnosti Udruge
 • izrada i provedba studija, programa i projekata vezanih uz djelatnosti Udruge
 • suradnja s ostalim udrugama i organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu u svrhu ostvarenja ciljeva
 • prodaja proizvoda vlastite izrade na malo izvan prodavaonica sukladno Zakonu o trgovini
 • pružanje usluga prehrane, napitaka i bezalkoholnih pića za članove udruge u prostoru udruge dok udruga obavlja djelatnost ili aktivnost

Naše prednosti

Mi iskreno vjerujemo u to što radimo.

Mnogo smo toga smo pokrenuli iz čistog idealizma i vjere da možemo i trebamo mijenjati postojeće stanje… da možemo utjecati na stvaranje boljeg društva djelujući korak po korak.  Pokrenuli smo udrugu jer vjerujemo da svijet mijenjamo tako da počinjemo od vlastite promjene, naših obitelji i prijatelja i od promjena u lokalnoj zajednici.

Volimo se umrežavati i surađivati s drugim organizacijama za dobrobit zajednice. I to umrežavati se sa svima koji rade dobro za društvo i zajednicu: službenim institucijama, formalnim i neformalnim organizacijama, želimo uključiti i lokalne političke strukture, lokalnu samoupravu, pojedince – sve – da zajedno stvaramo… Ključ je što vjerujemo u suradnju na svim razinama jer to donosi dugoročnu, ali ključnu promjenu…