O nama...

Zeleni klik! je udruga osnovana 2013. godine, a nastala je usporedno s građanskom inicijativnom EkoEkipa Prečko, kojom su građani naselja Prečko u Zagrebu na zapuštenom gradskom zemljištu formirali zajednički društveni prema permakulturnim načelima.

Prve godine našeg djelovanja obilježene su edukacijama članica, društvenim angažmanom i volontiranjem u zajednici. Prvi financijski podržan projekt/građansku akciju „List po list – kompost“ proveden je 2014. godine, u kojoj su vrtlari Gradskog vrta Stenjevec educirani o potrebi i benefitima kompostiranja, kako bi se riješio problem gomilanja organskog otpada u vrtu. Zatim su uslijedila partnerstva na projektima s udrugama „Neki novi klinci“, i „Vestigium“, a tijekom 2015./2016. godine, zajedno s još 9 organizacija, udruga je sudjelovala u platformi Zelenica. Platforma je doprinosila razvoju i provođenju novih modela dobre i solidarne ekonomije te je zagovarala ekološki, ekonomski i socijalno održivi razvoj kroz podršku i poticanje građana i zajednica da se samoorganiziraju kako bi pokrenuli promjene.

ecology-2985781_1920
17990503_1712659468751342_6500586298576040289_o

U dosadašnjem radu smo uspješno surađivali i dobivali podršku od mnogih organizacija i institucija u Hrvatskoj – Zelene mreže aktivističkih grupa – ZMAG, Udruga Neki novi klinci, Vestigium te Šarolija iz Rijeke, Centar za civilne inicijative, Gredica iz Varaždina, Ospera iz Osijeka, Zelena Istra iz Pule, Hrvatska permakultura, Flyer, FALA, Plava šapa, OŠ Prečko, OŠ Nikola Tesla, OŠ Vrbani, OŠ Voltino, OŠ Jordanovac, OŠ Horvati, Centar za odgoj i obrazovanje Tuškanac, Dječji vrtić Prečko, Dječji vrtić Špansko, Dječji vrtić Malešnica Dječji vrtić Sunčana, Dječji vrtić Vladimira Nazora, Knjižnice grada Zagreba, Centar za kulturu Trešnjevka, Mjesni odbor Prečko, Centar mladih Ribnjak,  Prihvatilište za beskućnike crvenog križa u Velikoj Kosnici i drugi.

Provodimo više programa i projekata domaćih i EU donatora te razvijamo samoprihodovne djelatnosti udruge.

Članovi Zelenog klika! redovito nadograđuju znanje iz održivog razvoja i permakulture te drugih tema važnih za djelovanje udruge pohađajući radionice i edukacije.  

Ciljevi

Udruga sukladno svojim ciljevima djeluje na održivom razvoju i zaštiti okoliša i prirode. Udruga je osnovana u cilju unapređivanja, razvoja i podizanja kvalitete življenja, osobito u području održivog razvoja, ekologije i razvoja zajednica te s primjenom na svim društvenim skupinama.

Udruga osobiti obzir ima prema najosjetljivijim društvenim skupinama: djeci i mladima, starijim dobnim skupinama građana, osobama s posebnim i specifičnim potrebama te onima u životnim teškoćama.

Djelatnosti

Zašto?

Pokrenule smo udrugu kao sredstvo kojim možemo stvarati promjene. Stvaranje društva u skladu ljudskog bića i njegovog okruženja djelujući korak po korak, naša je inspiracija.

Volimo se umrežavati i surađivati s drugim organizacijama za dobrobit zajednice i sa svima koji rade i rastu s ciljem da stvaraju dobro za društvo i zajednicu: službenim institucijama, formalnim i neformalnim organizacijama, lokalnim političkim strukturama, lokalnom samoupravom, pojedincima. Smatramo da konstantna edukacija, otvorenost i spremnost na promjenu kroz gradnju suradnje na svim razinama donosi dugoročnu i ključnu promjenu.