Radionica „Svatko je od nas važan – mreža života“

Radionica „Svatko je od nas važan – mreža života“ u Knjižnici Dubrava je provedena sa 4. razredom Osnovne škole Ivan Mažuranić.

Uvodni dio je bio čitanje knjige koju je napisala djelatnica ove knjižnice Maja Brajko-Livaković „Zlatnorata“ o utjecaju ljudi na plažu i životinje na njoj, ali i utjecaju prirode na djevojčicu koja je provodila dane tamo.

Ovo je bio odličan uvod u ovu radionicu u kojoj smo putem primjera iz knjige doznali da svi međusobno utječemo na svoju okolinu htjeli mi to ili ne. Kroz primjer ponovnog unašanja čopora vukova u Nacionalni park Yellowstone u SAD-u nakon 60 godina koliko ih nije bilo tamo naučili smo da čovjekov utjecaj na prirodu je višeslojan i na prvi pogled je nemoguće znati posljedice tog utjecaja.

Svi učenici su na kraju zajedno odigrali igru „Mreža života“ i tako posvijestili kroz umreženost svih članova jednog staništa kako utječemo jedni na druge, čak samo svojim bivanjem, a koliko se to povećava nekim djelovanjem i akcijom. Povukli smo s učenicima korelaciju sa njihovim razredom i prijateljima, te su sami uvidjeli da svojim ponašanjem željeli oni to ili ne utječu na sve oko sebe.