Radionica „Što je organska hrana? – kušamo i učimo o organskoj hrani“

Radionica „Što je organska hrana? – kušamo i učimo o organskoj hrani“ u Knjižnici Jelkovec sa učenicima 4. f razreda Osnovne škole Jelkovec.

U uvodnom dijelu je djelatnica knjižnice učenicima pročitala knjigu „Juha od bundeve“ (H. Cooper) te su popričali o tome da hrana nije samo za dobivanje energije nego da je jedenje i važan ritual koji zbližava ljude te ih čini bliskijim.

Dalje smo pričali kako se uzgaja hrana danas uz upotrebu različitih kemikalija i kako to utječe na nas ljude koji takvu hranu konzumiramo. Učenici su saznali što je to konvencionalno uzgojena hrana, a što organska, te kakvi utjecaj na okoliš ima uzgajanje obje vrste hrane. Također smo naučili kako je razvoj društva utjecao na pripremu hrane kod kuće, te što je to procesirana hrana i da sve što jedemo nije hrana. U tu svrhu čitali smo sastav nekoliko kupljene gotove hrane. Učenici su degustirali organsko voće (banane i jabuke) i povrće (mrkvu) i zaključili da se razlikuje po okusu i mirisu od konvencionalno uzgojene hrane.

Za kraj su učenici posijali razne vrste povrća i začinskog bilja koje su nosili sa sobom kući i u školu, i tako uvidjeli da svatko može uzgojiti u vrtu, na balkonu, pa čak i na prozorskoj dasci biljke koje onda može konzumirati svježe i zrele.

U svrhu edukacije učenika da i u školu mogu nositi zdrave i prirodne grickalice umjesto da konzumiraju čipseve i smokije, na kraju radionice smo svakom učeniku podijelili mali zdravi paketić sjemenki koji su učenici tog dana pojeli u školi.