Izaslanstvo školskih volontera u Gradskom uredu za obrazovanje

Školski volonteri OŠ Nikole Tesle u pratnji učiteljice Katarine Anite Šutalo i volonteri OŠ Prečko u pratnji učiteljice Suzane Mikulec, pedagoginja Dječjeg vrtića Špansko Helena Burić te voditeljica i koordinatorica projekta Kvartovske veze (nisu bezveze) iz Zelenog klika! posjetili su u srijedu, 11.3.2020. godine Gradski ured za obrazovanje, gdje su ih primili Katarina Milković, zamjenica pročelnika, voditeljica Odjela za osnovno školstvo  Zrinka Cvitković Lochert te  Martina Glasnović, voditeljica Odjela za predškolski odgoj i obrazovanje.

Posjet je bio namijenjen predstavljanju inicijative ‘Sačuvaj cvijet za leptira let’, koju su školski volonteri i predškolci zajedno sa svojim učiteljima, odgajateljima i predstavnicima udruge Zeleni klik! proveli proteklih mjeseci u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Tijekom provedbe inicijative, u obje škole provedeno je više akcija: volonteri su izradili plakate kojima se pozivalo učenike da se priključe akciji, a također su i informirani o važnosti očuvanja korisnih kukaca i bioraznolikosti. U OŠ Nikole Tesle akcija je predstavljena tijekom humanitarne božićne akcije i predstave u školi, dok su volonteri čitali obavijest o ovoj akciji u svim razredima i podijelili učenicima potpisne liste za one koji žele podržati akciju, kao i letke koje su nosili prijateljima, roditeljima i susjedima na potpis. U OŠ Prečko školski volonteri su također izradili plakat, prezentaciju, a napravljena je i akcija u školi, u kojoj su školski volonteri učenicima najavili akciju te ih informirali o važnosti očuvanja bioraznolikosti u gradovima. Na samoj akciji je u predvorju škole prikazana je prezentacija, a volonteri su okupljenim učenicima predstavili važnost očuvanja korisnih kukaca u gradovima te kako se to može postići.

U akciju se također uključio Dječji vrtić Špansko, koji je roditeljima predstavio inicijativu putem letaka, a na internetskim stranicama vrtića objavljena je informacija o ovoj inicijativi. U dvorištu vrtića također je izrađen hotel za kukce, nastao suradnjom roditelja, odgajatelja i udruge Zeleni klik!, dok su mali predškolci sudjelovali u pripremi hotela slaganjem slame, šupljih grančica, kore i drugih materijala koje će kukcima biti sklonište u zimskim mjesecima i izradom vrta na krovu hotela za kukce.

Tijekom predstavljanja u Gradskom uredu za obrazovanje, svi su volonteri predstavili inicijativu, a predstavnicama Ureda predani su prikupljeni potpisi kojima se podržava inicijativa, kao i rezultati online peticije koju je Zeleni klik! pokrenuo tijekom akcije. Sa zadovoljstvom možemo reći da je do 11.3.2020. prikupljeno ukupno oko 700 potpisa koji podržavaju ideju da se na zelenim površinama formiraju područja s livadnim cvijećem koje se ne kosi i na kojima se ne rade nikakve intervencije, kako bi kukci i biljke mogli nesmetano živjeti, hraniti se i razmnožavati.

Nakon posjeta Gradskom uredu, školski volonteri posjetili su također Volonterski centar Zagreb, gdje im je predstavljen rad te udruge koja je zadužena za edukaciju o volonterstvu, kao i njegovo promicanje na području Grada Zagreba.

Gradskom uredu za obrazovanje prenijeli smo također ideju da se tijekom Dana susjeda Prečko u gradskoj četvrti Prečko izradi prvi vrt leptira na javnoj zelenoj površini te će se u tu svrhu nastaviti aktivnosti školskih volontera, uključenih obrazovnih institucija i udruge Zeleni klik!.

Više o samoj akciji možete pronaći ovdje.