Dan susjeda Prečko 2024.

U subotu, 25.5.2024. od 10 do 13 sati u Parku Emila Cossetta u Prečkom organizira se još jedno kvartovsko javno događanje Dan susjeda Prečko – Dan Mjesnog odbora Prečko.

Dan susjeda Prečko organiziraju Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-jug, Mjesni odbor Prečko, Centar za kulturu Trešnjevka i Zeleni klik!.

PROGRAM: 

POZORNICA  

9:50  (ispred Knjižnice Prečko, Slavenskog 12 ) POVORKA PLESA I ZABAVE  Sudjelovanje djece, roditelja i građana u povorci sa Zagrebačkim bubnjarima.

10:00 Inkluzivna bubnjarska sekcija DV Prečko, OŠ Prečko, OŠ Horvati,  i Zagrebački bubnjari
Zagrebački bubnjari će s djecom prezentirati svoju inkluzivnu suradnju.
(Organizira Zeleni klik! u suradnji s OŠ Prečko, OŠ Horvati i Centrom za odgoj i obrazovanje Tuškanac u sklopu projekta Vrtovi susreta.)

10:15 Mješoviti Zbor Zrele Trešnje izvest će iz nekoliko točaka iz svog opusa “Svibanjske Trešnje” Pod vodstvom umjetničke voditeljice Senke Frljak

10:30  Dječji vrtić Prečko
Suncokreti će nam se predstaviti s kratkom dramatizacijom priče o održivom razvoju „Uzbuna u potoku“ te pjesmom „Pjevaj, pleši, volontiraj“, a djeca skupine Borovnica i Marelica predstavit će se pjesmama  „Dani, dani“ i  „Kad bi svi“

10:50 Osnovna škola Prečko, prvi razredi predstavit će se  igrokazom „Duboko u šumi“

11:10 Predstavljanje scenske grupe Dazzle u sklopu Udruge Alzarin

11:20 Zbor Prečko 50+, Iblerovci 77+, Ksaver i Dubrava pod vodstvom pijanista i skladatelja Vitomira Ivanjeka

12:15 Udrugu za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba predstavit će “VATRENI AFRIČKI BUBNJARI”

RADIONICE I AKTIVNOSTI
od 10 do 13 sati 

1. Razmjena knjiga
Donesi knjige ili slikovnice koje želiš pokloniti, a na štandu uzmi onu koja te zanima. Razmjenom knjiga pozitivno utječemo na smanjenje stvaranja otpada, a ujedno pružamo društvenu podršku
Organizira Zeleni klik! u suradnji s DV Prečko i Knjižnicom Prečko u sklopu projekata Mali zeleni vrtlari i Zelena abeceda.

2. Čitaonica na otvorenom
Kako park pretvoriti u čitaonicu – na balama sijena najljepše je pročitati slikovnicu ili zaviriti u neku knjigu, poslušati priču ili jednostavno uživati u druženju sa susjedima.
Organizira Zeleni klik! u sklopu projekta Vrtovi susreta

3. Cvjetnim livadama povećajmo bioraznolikost u gradu
Bez očuvanja oprašivača, primjerice pčela, leptira, bumbara te njihove hrane i staništa koje se nalazi na zelenim površinama – nema budućnosti ni za ljude. Jednostavnim smanjenjem broja košnji i prilagodbom održavanja zelenih površina, kao i sijanjem cvjetnih vrsta povećavamo bioraznolikost u gradovima i čuvamo oprašivače. Napravimo zajedno info pčelicu/hotel za pčele samice koji ćemo postaviti na livadama s režimom smanjene košnje i u Dječjem vrtiću Prečko.
Organizira Zeleni klik! u suradnji s DV Prečko, OŠ Prečko u sklopu projekata Mali zeleni vrtlari i Vrtovi susreta.

4. Besplatno jahanje u parku
Konji za terapijsko jahanje udruge Flyer pomažu mnogima koji žive sa fizičkim ili nekim drugim teškoćama, a o tome možete porazgovarati s volonterima udruge, družiti se s konjima i doživjeti park sa leđa tih divnih životinja. (Jahanje je besplatno za sudionike uz moguće ograničenje zbog težine te se provodi uz nadzor voditelja).
Organizira Zeleni klik! u suradnji s udrugom Flyer u sklopu projekta Vrtovi susreta.

5. Radionica – Pojačaj signal

u 11 sati

Ako trebate pomoć oko učenja vašeg psa nekog signala (naredbe), bilo da ste malo zapeli u izradi signala ili ne znate kako ga započeti, pomoći će vam trenerica i savjetnica za životinjsko ponašanje Jelena Kallay. Molimo da se na radionicu prijave psi koji se ugodno osjećaju u prisustvu drugih pasa, ljudi i ne boje se buke, a dobrodošli su psi bilo koje dobi.
Organizira Zeleni klik! u sklopu prezentacije aktivnosti s korisnicima Prihvatilišta za beskućnike Hrvatskog Crvenoga križa projekta Rukovanje životom.

Prijavi se!

6. Vježbanje zajedno je veselije i lakše!

u 12:30 sati
Trenerica kineziologinja uz podršku volontera sportaša vodit će vježbanje u parku u kojemu mogu sudjelovati svi: djeca, roditelji, bake i djedovi te svi koji žele izbaciti stres svakodnevnog života u dobrom društvu.
Organizira Zeleni klik! u sklopu programa zajedničkog vježbanja i hodanja Hodaljka

7. Dobrovoljno vatrogasno društvo Prečko prezentirati će rad s dronovima i potražnim psima te  dio opreme koju posjeduju i par vježbi koje se koriste u slučaju požara u sklopu akcije “Vatrogasne kapljice”

8. 17. Festival dječje knjige
Od 10:30 do 11:30 sati
U sklopu 17. Festivala dječje knjige predstavit će nam se Srebrenka Peregrin s „Bajke jučer, danas i sutra“.
Organizira Centar za kulturu Trešnjevka; program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba

ŠTANDOVI  od 10 do 13 sati

1. Dječji vrtić Prečko će se prezentirati s radovima starijih skupina. Izložit ć  portrete glazbenika po kojima su nazvane ulice u kojima su smješteni vrtićki objekti: M. Radev, I. Tijardović i M. Jarnović

2. Udruga Prečko 50 + prezentirat će se s radovima svoje likovne grupe

3. Udruga Treća životna dob Trešnjevka prezentirat će se s radovima nastalim na kreativnoj radionici

4. Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba  predstavit će se s likovnim i kreativnim radovima koji su nastali na radionicama Kluba Vjeverica

5. Info štand udruge Zeleni klik! na kojemu možete pogledati programe koje provodi udruga, uključiti se u društveni vrt, program vježbanja/hodanja Hodaljka, uključiti se u volonterski program udruge, podržati rad udruge donacijom ili porazgovarati sa članovima i volonterima. Na štandu će biti ponuđeni predmeti koje su izradili korisnici Prihvatilišta za beskućnike Hrvatskog Crvenog križa, kojima se prikupljaju sredstva za studijsko putovanje i posjet različitim inicijativama u Hrvatskoj ili izvan nje koje se provodi u sklopu projekta Rukovanje životom.

6. Stjepan Perković, likovni umjetnik, predstavljanje slikarskog opusa i rada umjetnika koji slika „dušom“. Kratko o umjetniku: „Slikanjem i pisanjem počeo se baviti 1992. godine u želji da izrazi duh koji ga pokreće iznutra. Od 2001. član je  međunarodne Udruge slikara koji slikaju ustima i nogama. Diplomirao je  slikarstvo na Slobodnoj umjetničkoj akademiji u klasi profesora Donalda Halla 2007. u Splitu. Redovno se predstavlja na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu. Do sada je imao 16 samostalnih izložbi i nekoliko desetaka skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu. 2017. je sudjelovao na  umjetničkim sajmovima New York ArtExpo, ArtExpo Ljubljana, Parallax Art Fair u Londonu (2017. i 2018.) te na međunarodnoj izložbi u Ateni, Hong Kongu i Parizu.

Na pješačkom pothodniku koji spaja ulicu Prečko s ulicom Lovre Matačića bit će oslikan mural na temu „Bubnjarski krug“ koji je posvećen Udruzi za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, odnosno njihovim „VATRENIM AFRIČKIM BUBNJARIMA“. Autor murala je Teo Kiš.

Aktivnosti Zelenog klika! se provode uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Cjelokupni Program je financiran kroz Plan potreba VMO Prečko/ VGČ Trešnjevka-jug  i proveden u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka i Zelenim klikom! Zagreb.