Mala volonterska akcija za vrt leptira u Prečkom

Zašto formirati vrt leptira na kružnom toku? Pogledajte video!

A za one koji žele znati više…

Volonteri iz školskih volonterskih klubova OŠ Prečko i OŠ Nikole Tesle udružili su snage u maloj volonterskoj akciji u kojoj, u suradnji s Mjesnim odborom Prečko, nastoje napraviti pozitivne promjene u svojoj gradskoj četvrti Prečko.

U Prečkom je nedavno izgrađen kružni tok na križanju Tijardovićeve i Ulice Slavenskog, a oko te izgradnje bilo je mnogo polemika na društvenim mrežama te problematičnih prometnih situacija na samom kružnom toku jer se građani još nisu navikli na novi prometni element, a poneki bi trebali ponovo otvoriti udžbenike iz poznavanja prometnih znakova, budući da automobilima prelaze preko centra kružnog toka ili skreću ulijevo umjesto udesno u kružni tok, oduzimaju prednost vozilima na kružnom toku i mnoge druge opasne prometne vratolomije.

Mi smo se dosjetili da bi bilo odlično riješiti dva problema jednim potezom: onemogućiti prelazak automobila preko kružnog toka te podići svijest naših sugrađana o važnosti očuvanja bioraznolikosti u urbanim sredinama. Uz to, dodana je zanimljivost da, prema našim saznanjima, u gradu Zagrebu, a ni šire u Hrvatskoj još ne postoji ni jedan vrt leptira na kružnom toku pa bi Prečko po tome postao jedinstveno.

Vrtovi leptira su male oaze divljine u urbanim sredinama, na kojima korisni kukci oprašivači mogu pronaći hranu ili stanište za polaganje jaja te tako izravno djelujemo na očuvanje bioraznolikosti i djelujemo suprotno od trendova koji se događaju u gradovima, gdje su kukci ugroženi izgradnjom i pretjeranom košnjom, zagađenjem i upotrebom kemijskih sredstava u održavanju zelenih površina te uništavanjem njihova staništa.

U želji da podignemo svijest naših sugrađana, ali i da školski volonteri nauče da je važno biti aktivni građani, koji čine pozitivne promjene u zajednici, organizirali smo peticiju za smanjenje košnje zelenih površina u Zagrebu, kao i za formiranje što više vrtova leptira – područja s divljim livadnim cvijećem – te se volontersko izaslanstvo s prikupljenim potpisima uputilo u Gradski ured za odgoj i obrazovanje, gdje su volonteri cijelu problematiku prezentirali pročelnici Ureda i njezinim suradnicama.

Prijedlog malih školskih volontera za uređenjem vrta leptira na kružnom toku uputili smo Mjesnom odboru Prečko, koji je na sjednici 10.12.2020. donio odluku da podržava prijedlog Zelenog klika! te ga je uputio stručnim službama Grada Zagreba.

Mali volonteri odlučili su uvjeriti i svoje sugrađane da bi vrt leptira bio zaista lijep dodatak našem kvartu te su napravili kolaž s vlastitim crtežima vrta leptira na kružnom toku, koje možete vidjeti u galeriji fotografija i priloženom videu.

Podržimo školske volontere! Podržimo grad za sve njegove građane – ljude, životinje i biljke!

Dokumentacija o malim volonterskim akcijama:

Dopis MO Prečko

Rezultati peticije

Primjeri kružnih tokova s nasadima