Kvartovske veze (nisu bezveze)

U petak, 1.3.2019. godine započela je provedba dvogodišnjeg projekta pod nazivom Kvartovske veze (nisu bezveze), koji se provodi u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je sveobuhvatno zamišljen: u dvije osnovne škole gradske četvrti Prečko, OŠ Nikole Tesle i OŠ Prečko, pokrenut će se školski volonterski klubovi, koje će osnažiti edukacija o održivom razvoju, volonterstvu i kvalitetnim načinima komuniciranja i donošenja odluka (debata).
Projektom će se povezati obrazovne institucije, udruge, kulturne ustanove i lokalna samouprava te građani putem akcija potaknutih detektiranim problemima u zajednici na polju održivog razvoja.
Provest će se dvije edukacije za Zeleni klik (dramsko-akcijski model istraživanja, voditelj Ivan Hromatko i debatni model odlučivanja, voditeljica Ela Jurko) koje će se potom implementirati u rad sa školskim volonterima. Takav kreativni i inovativni pristup problemima bit će predstavljen široj zajednici i kroz multimedijalni javni nastup. Učenici će ga pripremiti kao rezultat tromjesečnog proučavanja glazbe i zvuka na recikliranim instrumentima koje će sami izraditi tijekom edukacije koju će voditi glazbena umjetnica Martina Šver (edukacija Glazbene (g)radionice).
Proces stvaranja volonterskih klubova i njihove aktivnosti dokumentirat će se putem priručnika za aktivizam koji će se promovirati u Knjižnici grada Zagreba djelatnicima i stručnim suradnicima odgojno-obrazovnih ustanova.

Projekt se provodi u dvogodišnjem razdoblju, a uključeni su partneri: Centar za kulturu Trešnjevka, Osnovna škola Nikole Tesle i Osnovna škola Prečko.