Dan susjeda Prečko

Poštovani sugrađani i sugrađanke, dragi naši Prečkanci i Prečkanke,

pozivamo vas u ime udruge Zeleni klik!, Mjesnog odbora Prečko, Centra za kulturu Trešnjevka i ostalih organizatora na Dan susjeda gdje ćemo se svi zajedno družiti i razvijati dobrosusjedsku atmosferu suživota, pomaganja, veselja, ekološke svijesti i međusobnog poštovanja.

Posebnost Dana susjeda je ta što uz sportski, kreativni i zabavni program sadrži i program dobrosusjedske razmjene znanja i vještina.

SUSJEDI SE DARIVAJU NA DAN SUSJEDA!
Kako bi omogućili Prečkancima i Prečkankama (a i svim drugim zainteresiranim ljudima dobre volje) da aktivno sudjeluju u programu Dana susjeda, osigurali smo prostor i termine od 09 do 19h u kojem će svi naši susjedi moći prezentirati neki svoj talent ili znanje.

Bilo da imate neki profesionalni ili amaterski, znani ili neznani talent, odnosno, znanje – slobodno se prijavite i dobit ćete priliku prezentirati susjedima taj vaš dar na Danu susjeda!

Ideje za razmjenu su neograničene – susjedima možete darovati svoje raznovrsne talente ili znanja te im tako pomoći u svakodnevnom životu, odnosno, zainteresirati ih da se počnu baviti nekom kulturnom, sportskom, umjetničkom ili stručnom aktivnošću.

Poznato je da mnogi Prečkanci i Prečkanke imaju neki talent ili znanje kojim mogu pomoći svojim susjedima ili im mogu uljepšati dan.

Svaki talent i svako znanje – “tradicionalno” ili “novo” – je dobrodošao!
Bilo što na što ste ponosni i čime možete uveličati Dan susjeda na dostojanstven način – prijavite se!

Zeleni klik! se potrudio da ovo događanje bude jedinstveno jer će djeca iz susjednih vrtića (okupljena su tri susjedna kvarta) zajedno sudjelovati u programu, a djeca-volonteri udruge Zeleni klik! i programa Mali zeleni vrtlari u 10 sati započinju program u Šetnji prečkanskim eko vrtovima (obići ćemo školski vrt, društveni vrt EkoEkipa Prečko, gradski vrt Savska Opatovina i vrtićki voćnjak, a u svakome će šetače dočekati domaćin s “pričom iznutra”). Šetnja je ugrađena u globalnu inicijativu Jane’s Walk te će sve posjetitelje voditi dvije volonterke osnovnoškolske dobi uz podršku odraslih i zajedno s domaćinima vrtova. Po povratku u glavni park će djeca obližnjih vrtića dijeliti organske presadnice susjedima, koje su zasadili prije mjesec dana. Jedinstveno je ovo događanje zato što djeca i najmlađi postaju pravi učitelji odgovornog i aktivnog ponašanja u zajednici, volonterskog angažmana svih uključenih (djece, odgajatelja, susjeda…) i međusobnog upoznavanja susjeda i druženja u kvartu.

Osim ovog događanja, udruga Zeleni klik! će sa svojim malim volonterima pripremiti igranje igara za djecu (i odrasle) koje su danas već pomalo zaboravljene: gumi-gumi, školica, utrka bojica na papiru, a zajedno sa susjednim knjižnicama koje su donirale knjige imat ćemo čitaonicu i pričaonicu za djecu, koja će u parku sjediti na balama sijena. Ideja je da posjetitelji i veća djeca čitaju mlađoj i tako svi daju svoj doprinos.

Aktivnosti udruge Zeleni klik! na ovom događanju sufinancirane su sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i sport kroz projekt Mali zeleni vrtlari te Gradske skupštine Grada Zagreba.